Физическите упражнения оказват добри резултати при  възстановяване от зависимости. Подобряват настроението, повишават самочувствието и подобряват продължителността и качеството на съня. Редовните упражнения могат  също да подобрят имунитета и енергията  на човек, съдействайки за подобряване на  физическо здраве.

Според проучване, публикувано от Frontiers in Psychiatry, хората, които не участват редовно в аеробни упражнения, са по-склонни да злоупотребяват с алкохол и наркотици. И обратно, тези, които редовно правят аеробни упражнения, са по-малко склонни да злоупотребяват с различни вещества. Редовнити  упражнения намаляват риска от рецидив за хората в процес но  възстановяване.

Въпреки че редовните  упражнения  са  важна част от живота, в процеса на преодоляване на различни зависимости, хората не винаги рязко могат да преминат към екстремни физически упражнения. Бавната, постепенна интеграция във физическите упражнения ще намали риска от нараняване на човек, като същевременно ще осигури множество ползи за здравето.