Акупунктурата е древна китайска лекарствена практика за прилагане на малки тънки игли върху определени зони по тялото на човек, за да се възстанови балансът.  Освен че акупунктурата традиционно се използва за лечение на хронична болка, тя има и други приложения, включително в областта на преодоляване на различни зависимости. Още през 70-те години на миналия век, акупунктуристите са използвали техниките от, за да помогнат на хората да откажат цигарите.

Акупунктуристът стимулира пет специфични точки, предназначени да облекчат безпокойството и да помогнат на хората, борещи се със зависимостта:

Автономна точка: Насърчава релаксацията и забавя нервната система

Шен мъже: Известен също като „духовната порта“, стимулирайки я, тази точка го помага за намаляване на чувството на тревожност и нервност

Бъбречна точка: Успокоява страховете и лекува вътрешните органи

Черен дроб: Помага за постигане на детоксикация, пречистване на кръвта и намаляване на гнева

Белодробна точка: Намалява скръбта

Акупунктурните сесии могат да продължат от 30 минути до един час. След като иглите бъдат приложени, клиентите често се насърчават да се унесат към спокоен сън. Според проучване, публикувано в Допълнителна алтернативна медицина, основана на доказателства, някои проучвания, базирани на животни, са стигнали до заключението, че акупунктурата има предимства при намаляване на симптомите, свързани със злоупотребата с различни вещества.

Различни изследвания покязвят, че акупунктурата увеличава нивото на допамин в мозъка. Допаминът е невротрансмитер, свързан с удоволствие и възнаграждение. Това освобождаване на допамин също е доказано, че помага на хората да се откажат от зависимости.

Важно е човек да се срещне с опитен практикуващ, който използва стерилни игли и е добре запознат с правилното провеждане на такова лечения. Въпреки че съобщените нежелани реакции са редки, те могат да включват инфекции и нараняване на централната нервна система.