Сред най-опасните зависимости са тези, които са свързани с химикали, които пряко засягат мозъка.

Сред най-често срещаните пристрастявания към вещества можем да открием тези, свързани с алкохол, тютюн, канабис или психотропни наркотици. Ще проучим както тях така и различните поведенчески зависимости.

Пристрастяване към алкохола

Алкохолизмът е една от най-често срещаните зависимости в света, а също и една от най-разрушителните както за индивида, така и за обществото. Злоупотребата с алкохол е свързана с всички видове много сериозни заболявания, както и с опасно, насилствено или престъпно поведение.

Причините за пристрастяването към алкохола могат да бъдат много различни. От една страна, това е най-социално приетият наркотик на практика във всички култури.

Човек, който не пие алкохол, обикновено се смята за непознат, с голям социален натиск, който кара повечето хора да започнат да пият в много млада възраст.

От друга страна, алкохолът се използва като цяло, за да се избегнат проблеми, особено тези с емоционален характер. По този начин, когато някои хора се чувстват тъжни, притеснени или изнервени, те се обръщат към това вещество, за да облекчат чувствата си. Ако добавите генетично предразположение към това, лесно е да се разбере разпространението на алкохолизма.

Що се отнася до последиците от пристрастяването към алкохола, можем да открием сериозни физически и психически здравословни проблеми за индивида, в допълнение към трудностите на обществено ниво. Свързан е с цироза, различни видове рак и психични заболявания; но и с убийства и пътнотранспортни произшествия.

Сякаш това не е достатъчно, алкохолът е едно от малкото вещества, чийто синдром на отнемане може да бъде фатален. Поради това тяхната зависимост е една от най-опасните, освен че е една от най-трудните за решаване.

Пристрастяване към тютюна

Въпреки че не е толкова социално приет, колкото преди няколко десетилетия, тютюнът продължава да бъде веществото, което причинява най-големи щети в света по отношение на здравето. Смята се, че приблизително 1,3 милиарда смъртни случая годишно са свързани с употребата на това вещество.

Пристрастяването към тютюна възниква, защото един от неговите компоненти, никотинът, значително променя функционирането на мозъка. Когато се консумира редовно, човек започва да забелязва безпокойство и дискомфорт, след като прекара няколко часа, без да е изложен на доза. Поради това използването му става все по-често.

От друга страна, тютюнът за пушене навремето беше много добре разглеждан на социално ниво, нещо подобно на това, което се случва с алкохола днес.

По този начин филми, реклами, телевизионни програми и всякакви културни елементи насърчават консумацията на това лекарство, което причинява пристрастяването на милиони хора по света.

Сред най-честите последици от пристрастяването към тютюн можем да открием рак на белия дроб, хронични заболявания на дихателната система и проблеми на кръвоносната система като инфаркти. Днес тютюнът причинява 8,8% от смъртните случаи в световен мащаб и 4,1% от годините, загубени поради различни увреждания.

Пристрастяване към канабис

Най-широко използваният нелегален наркотик за отдих в по-голямата част на света е канабисът или марихуаната. Въпреки че по-голямата част от населението се смята за „безопасно“, истината е, че обичайната му консумация може да бъде изключително вредна за човека.

От друга страна, поради легализирането на това вещество във все повече части на развития свят, много хора вярват, че това е безопасно лекарство. Въпреки че е вярно, че е по-трудно да се развие зависимост към него, отколкото към други подобни вещества, последиците от този проблем могат да бъдат опустошителни.

Повечето случаи на пристрастяване към канабис имат психологически характер; тоест те не са пряко свързани с промени в мозъка, причинени от лекарството.

Въпреки това, в случаи на екстремна употреба, психологическата зависимост добавя към физическата, което прави изключително трудно да се откаже от това вещество.

По отношение на последиците си, марихуаната може да причини влошаване на различни умствени способности като интелигентност, памет или реч. Той може да причини и по-сериозни психологически проблеми като деменция или шизофрения, освен че влияе негативно на различни аспекти от живота на индивида.

Пристрастяване към психотропни лекарства

Въпреки че не е толкова разпространен в испаноезичните страни, колкото на други места, пристрастяването към психотропни лекарства е много сериозен здравословен проблем в световен мащаб.

Тези вещества, които по принцип имат за цел да подобрят качеството на живот на потребителите си, могат да причинят толкова тежки последици, колкото незаконните наркотици.

Психотропните лекарства са лекарства, използвани за облекчаване на симптомите на някои психични заболявания като депресия или тревожни разстройства. Като цяло те могат да се отпускат само по лекарско предписание, въпреки че в някои страни използването им е напълно безплатно.

Проблемът с някои психотропни лекарства е, че те са изключително пристрастяващи и толерантността към тях се развива много бързо. Това означава, че след определено време е необходимо да се приемат все по-високи дози от веществото, за да се постигнат същите ефекти.

Страничните ефекти на психотропните лекарства като бензодиазепини включват тревожност, депресия, раздразнителни настроения, безсъние и мисли за самоубийство. От друга страна, техният синдром на отнемане може да бъде много опасен, освен че е изключително за хората, които страдат от него.

Поведенчески зависимости

В допълнение към пристрастяванията към вещества има много други, които са свързани с поведението или ежедневните елементи, които по принцип не трябва да бъдат вредни. Проблемът с тези поведенчески зависимости е, че те се появяват по-прогресивно и обикновено не сме толкова бдителни за тях. Това е така, защото в началото елементи като хазарт, порнография, храна или интернет не трябва да бъдат опасни или да имат негативни последици. Вашата злоупотреба обаче може да бъде почти толкова отрицателна, колкото злоупотребата с наркотици, която сме виждали преди.

Пристрастяване към хазарта

Пристрастяването към хазарта нараства. Това се дължи отчасти на това колко лесно е да се получи достъп до тези видове игри днес, главно благодарение на популяризирането на онлайн казината. От друга страна, на културно ниво се наблюдава промяна в възприятието на хората по този въпрос, което сега е по-приемливо.

Този тип зависимост може да приеме много различни форми. От типичните игрални автомати за казината, до покер игри, бинго рулетка, преминаване през други дейности като закупуване на лотарийни билети или залагания на състезанията; Всички тези дейности имат потенциал да се превърнат в сериозна зависимост.

Хазартът е силно пристрастяващ, защото използва принцип в нашата психология, известен като „периодично подсилване“. Когато играем, получаваме награда само малък брой пъти; и се чувстваме принудени да продължим да играем, за да стигнем до следващата награда. Това може да доведе до промени в мозъка.

По отношение на последиците от пристрастяването към хазарта можем да открием анхедония (невъзможност да се радваме на каквато и да е дейност), тревожност, депресия, загуба на пари, влошаване на социалните отношения, поява на рисково поведение и престъпни дейности.

Пристрастяване към порнографията

Въпреки че се разглеждат като напълно безвредни от по-голямата част от населението, порнографията е материал, който може да стане изключително пристрастяващ. Консумацията му обаче е социално приета, тъй като е изключително разпространена употреба от хора от всякакъв вид.

Защо порнографията пристрастява? Проблемът е, че изображенията, показани в порнографски видеоклипове, се фокусират върху елементи като разнообразие и хиперсексуалност, на нива, които е невъзможно да се постигнат в реалния свят. По този начин, когато консумираме порнография, нашият мозък се стимулира по преувеличен начин.

Няколко изследвания по този въпрос показват, че когато гледаме порнография, нашата схема за възнаграждение генерира изключително високи нива на допамин, хормонът, отговорен за създаването на удоволствие. Когато консумацията е обичайна, ние генерираме толерантност към този невротрансмитер, което причинява всякакви негативни последици.

Наред с други неща, някой, пристрастен към порнографията, ще има много трудно време да се наслаждава на истински секс, който в сравнение ще изглежда скучен и нестимулиращ. По този начин често се срещат проблеми като еректилна дисфункция, аноргазмия или трудности за постигане на възбуда сред страдащите от тази зависимост. От друга страна, резистентността към допамин също причинява негативни последици, които не са свързани със секса. Някои от най-често срещаните са анхедония, депресия, тревожност и раздразнителност.

Пристрастяване към храната

По същия начин, по който порнографията използва нашата естествена схема за възнаграждение и я свръхстимулира, съвременната храна е способна да ни пристрасти по същия начин.

Храните, които ядем днес, са много различни от това, което сме открили в нашата естествена среда, така че имат голям потенциал да предизвикат зависимост.

От една страна, прекомерната употреба на вредни мазнини, захар и добавки от всякакъв вид прави вкуса на храната много по-вкусен, отколкото би бил естествен. Консумирайки храни от този вид, нашият мозък генерира високи дози допамин, същия хормон, участващ в пристрастяването към порнографията.

Освен това съвременните храни често имат малко хранителни вещества, но са съставени от това, което е известно като „празни калории“. По този начин, въпреки храненето, тялото ни продължава да открива, че има хранителен дефицит, и ни изпраща отново сигнал за глад, дори ако току-що сме яли.

Най-тревожното последствие от пристрастяването към храна е затлъстяването, заболяване, което СЗО вече счита за глобална епидемия. Сред последиците от него са повишеният риск от страдание от различни видове рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет и дори болестта на Алцхаймер.

От друга страна, пристрастяването към храна също може да причини всякакви психологически проблеми, като най-важните са тревожността и депресията. Хората с тази зависимост също са изложени на риск от развитие на други сериозни психични заболявания като анорексия или булимия.

Интернет зависимост

Едно от пристрастяванията, които се разпространяват най-много през последните години, но за които не сме наясно; Интернет зависимост. Според експертите злоупотребата с интернет може да бъде толкова вредна, колкото зависимостта от някои наркотици или от хазарта, храната или порнографията.

Проблемът е, че практически всички жители на развитите страни са постоянно свързани към мрежата. Интернет (исмартфонипо-специално) те ни причиняват пикове на допамин, когато ги използваме, тъй като например получаване на съобщение или aкато в социалната мрежа те са много възнаграждаващи ситуации.

Продължаващата употреба на Интернет и мобилни телефони също генерира резистентност към допамин, причинявайки сериозни последици, подобни на вече споменатите по-горе. Освен всичко друго, тази зависимост може да причини депресия, неспособност да се наслаждавате, безпокойство и нарушени социални отношения.

От друга страна, в допълнение към тези проблеми, общи за всички поведенчески зависимости, тези, свързани с Интернет исмартфони Той може също да причини влошаване на някои когнитивни способности, като внимание или памет, както и сериозни проблеми с безсънието.

Източници:

  • „8 често срещани поведенчески зависимости“ в: Ежедневно здраве. Получено на: 10 февруари 2019 г. от Everyday Health: dailyhealth.com.
  • „10 най-често срещани зависимости“ в: Уеб психолог. Получено на: 10 февруари 2019 г. от уеб психолог: webpsychologist.net.
  • „10 най-често срещани зависимости, с които хората често страдат“ в: Sagebrush. Получено на: 10 февруари 2019 г. от Sagebrush: sagebrushva.com.
  • „10 най-често срещани зависимости“ в: Помощник за пристрастяване. Получено на: 10 февруари 2019 г. от помощник за пристрастяване: addictionhelper.com.
  • „9 от най-често срещаните зависимости в света“ в: Зората. Получено на: 10 февруари 2019 г. от Зората: thedawnrehab.com.
  • bg.warbletoncouncil.org/