Когато сте в активна зависимост, често се чувствате на върха на света. Наркотиците предизвикват изкривено усещане за реалност. Много зависими не гледат на света по същия начин, както биха го направили, ако бяха трезви. След като преодолеете определена зависимост, има голяма вероятност да изпаднете в депресия и трудно да обичате себе си. Това често се случва заради  вината, която идва когато усещате, че сте направили неприемливи неща, когато сте били в активна зависимост.

Възможността да обичате истински себе си е от съществено значение в живота. Това може да ви помогне да вземете здравословни решения и да се уверите, че се обграждате със здравословни взаимоотношения. Следващото ръководство предоставя няколко съвета, които можете да използвате, за да научите как да се обичате отново, след като се възстановите от зависимостта си.

Консултирайте се със специалист

Първото нещо, което трябва да направите, за да изградите стабилна основа на любов към себе си, е да потърсите помощ от професионален консултант. Трябва да можете да говорите открито и честно за начина, по който се чувствате за миналото и за настоящето си. Консултантът може да ви помогне да научите как да си простите нещата, които сте направили, с които не се гордеете, и да ви предостави съвети, които можете да използвате за възстановяване на отношенията , които може да сте разрушили.  Обърнете внимание на себе си, защото начинът, по който другите хора ви гледат, може да окаже огромно влияние върху начина, по който виждате себе си.

Правете неща за други хора

Вярвате или не, правенето на неща за други хора може да ви помогне да се чувствате по-добре. Това ще  ви позволи  да чувствате, че имате цел и че всичко се случва с причина. Можете да се включите като доброволец в местен приют за бездомни или да се включите в различни благотворителни инициативи. Правенето на неща за други отнема фокуса ви от себе си и осъзнавате, че има други хора по света, които се чувстват по- лошо от вас, които никога не са имали проблем със зависимостта. Това също може да ви помогне да видите по-светло бъдеще за себе си.

Правете неща, за да подобрите живота си. Поставете си цели

Следващото нещо, което трябва да направите, е да се съсредоточите върху себе си. Правете неща, които могат да ви помогнат да се чувствате толкова страхотно, колкото можете физически и емоционално. Ходенето на фитнес може да ви помогне да укрепите тялото си, да ви позволи да се запознаете с нови хора и да изградите по-позитивен образ на себе си.

Ходете на уроци, за да се научите как да правите нови неща, също може да ви помогне да се чувствате по-добре. Осъзнаването, че имате умения и че има неща, в които наистина сте добри, помага да повишите увереността си и да ви осигури повече цел. Бихте могли да вземете уроци  по изкуство, да се научите как да готвите вкусни ястия или дори да отидете в университет. Научаването как да правите нови неща също ви отваря нови врати, които могат да направят живота ви по-вълнуващ .

Възстановете връзките с хората, които обичате

Вината може да бъде жестоката част от живота. Ако е имало връзки, които са били затруднени по време на вашето активно пристрастяване, трябва да направите каквото можете, за да ги поправите. Показването на хората, че сте се променили и се опитвате да се подобрите, може да помогне за възстановяване на отношенията, защото това ще промени възгледа им за вас. Всеки заслужава втори шанс в живота и възможността да възстановите връзките, които сте нарушили, може да ви помогне да се обичате отново, защото ще осъзнаете, че ако другите могат да ви дадат втори шанс, вие също трябва да си дадете такъв.

Важно е да знаете, че не можете да възстановите връзките си за една нощ. Ще отнеме време. Трябва да сте готови да се извините за нещата, които сте направили, когато сте били в активна зависимост. Не можете да се оправдавате или да обвинявате другите за решенията, които сте избрали да вземете. Виждайки, че сте готови да признаете, че сте допуснали грешки, можете да смекчите сърцата на много хора.

Най-важното нещо, което можете да направите е да осъзнаете, че си струвате и сте ценни. Ще отнеме време, преди да можете да си простите нещата, които сте правили в миналото си, но осъзнаването на собствената си стойност е безценно. Не се обграждайте с хора, които ви поставят в опасни ситуации. Обградете се с позитивни хора, които ви оказват подкрепа.

Източник:  Център  за възстановяване на Скотсдейл и Центровете за възстановяване на наркомании в Аризона

scottsdalerecovery.com