Практиките за концентрация, като йога и чигонг  например,  укрепват  ума, като същевременно включват  и тялото. Дълбокото дишане и бавните, контролирани движения са важна част от това, което те могат да предложат.

Има няколко различни вида йога, но като цяло йога включва основни  стречинг движения, които могат да ви помогнат да укрепите тялото си, като същевременно се фокусирате върху дишането и релаксацията на ума.

Според Американската асоциация за холистично здраве йога може да намали апетита, да преодолее безсънието и възбудата, които често могат да възникнат, когато човек се опитва да се детоксикира от наркотици или алкохол.

Практикуващите йога могат да се научат да се справят по-добре със стреса и изкушенията, които могат да възникнат, когато се върнат към нормалния си  живот след преодоляване на някоя зависимост.

Йога помага за намаляване на хормоните на стреса в организма, като адреналин и кортизол. Освен това практикуването на йога може да помогне за увеличаване на количеството GABA, невротрансмитер, свързан с чеството на спокойствие.

Чигонг показва обещание за лечение на зависимости

Друг алтернативен начин  за преодоляване на зависимости  е чигонг. Тази практика е комбинация от няколко терапевтични подхода, включително хореографирани пози, дихателни техники и концентрация на ума. Участниците извършват  бавни, контролирани движения, съпроводени от положителни визуализации, например  представяйки си поток от енергия през тялото, който насърчава преодоляването на зависимостта.