Злоупотребата с вещества може да повлияе на метаболизма на човек и често води до хранителен дисбаланс. Процесът на отказване от наркотици или алкохол може да доведе до стомашни симптоми, като диария, повръщане и гадене, които могат да повлияят на цялостното хранене на човек. Хранителните дефицити могат да включват електролитен дисбаланс, както и обща липса на енергия поради недостатъчен прием на калории.

Хората, които злоупотребяват с алкохол, са особено засегнати от хранителен дисбаланс, като недостиг на витамин В6, тиамин и фолиева киселина. Резултатите са медицински състояния като анемия и синдром на Корсаков, който е резултат от дефицит на тиамин.

В опит да коригират тези хранителни недостатъци, хората, които се възстановяват, могат да се възползват от хранителни консултации от диетолог или друг специалист по хранене. Хранителните съвети могат да включват:

Яжте редовно.

Изберете храни с по-високо съдържание на диетични фибри, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, за да намалите симптомите и да увеличите приема на витамини и минерали.

Намалете приема на кофеин, когато е възможно, което може да намали безпокойството и чувството на нервност.

Включете в диетата си протеини и сложни въглехидрати.

В допълнение към възприемането на по-здравословни хранителни навици, човек може увеличи приема на течности. Диетологът може също така да посъветва човек относно хранителните вещества, които може би му липсват, и да препоръча добавки, свързани с тези недостатъци.

Според проучване, публикувано в „Наркотици и алкохол днес“, съществува тясна връзка между употребата на наркотици и лошото хранене.11 Чрез научаване за здравословно хранене и извършване на диетични промени, които са полезни в хранително отношение, човек може да успее да намали симптомите на отнемане, свързани с злоупотреба с наркотици или алкохол. Според проучване, мозък, който е снабден с всички нужни хранителни вещества, има положителна прогноза за  дългосрочно възстановяване.