Как арт терапията помага за преодоляване на зависимости

Арт терапията играе ключова роля за лечението на зависимости в много рехабилитационни заведения. Обширни изследвания демонстрират ползите от арт терапията за усвояване на непристрастяващи техники за самоуспокояване, регулиране на афектите, подобряване на самооценката, самоизразяването и насърчаване на здравословната саморефлексия.

Всъщност бащата на арт терапията е Карл Юнг, който е имал психически колапс в зряла възраст, толкова тежък, че не е могъл да работи. Докато е потънал в дълбините на депресията си, той размишлявал върху детството си, как играе с играчки войници и рисува. Той осъзнава, че това е последният път, когато наистина се е чувствал щастлив. След това решава, че ще играе с играчки и ще рисува отново, за да се почувства по-добре. В автобиографията си Юнг разказва, че тези дейности му дават сили да работи и затвърждава вярата си, че хората имат способността да се излекуват, ако им бъдат дадени правилните инструменти.

Арт терапията помага да се оптимизира планирането на лечението в домашна среда и може да бъде отлична дейност в края на деня. Тя би могла да бъде ефективен придружаващ инструмент в процеса на лечение на зависимости.

Арт терапията стимулира специфични зони в мозъка, които карат пациентите да се почувстват релаксирани, разнообразени и успокоени в резултат от творческата дейност.  Чрез активиране на творческите центрове в мозъка арттерапията има успокояващ ефект и помага на психиката да обработва по-лесно събитията от деня.

Видове арт терапия

Групите за арт терапия работят най-добре, когато са водени от професионални арт терапевти. Ако няма такива, учителите по изкуства от местните училища могат да бъдат добра алтернатива. Има многобройни видове арт терапия, които работещи в областта на изкуството или учители по изкуства могат да предоставят.

Графичните изкуства като рисуване, колажиране, графичен дизайн, оцветяване са най-лесните  творчески упражнения за изпълнение в рехабилитационна обстановка. Инвестирайте в консумативи като обикновена хартия, моливи, пастели, водни или акрилни бои, моливи, четки за рисуване, гел химикалки, ножици, пайети, списания, пера и други.

Заданията на всяка терапевтична сесия могат да бъдат конкретизирани или по свободна тема. При конкретно задание се дава инструкция да се представят творчески „безопасните пространства“ на всеки участник, което насърчава самоуспокояването и саморегулаията. В условия на работа със свободна тема всеки участник избира своята собствена творческа концепция.

Популярна техника

Една техника на арт терапия, която се оказа особено полезна за насърчаване на регулирането на афектите, както и самоуспокояването, се нарича създаване на мандала. По същество арт терапевтът или учителят представя в продължение на пет минути мандалите като форми за изобразяване на космоса, защото „мандала“ означава „цялостност“ или „космос“ на санскрит. Всичко, и добро и лошо, се държи заедно в динамичен баланс, за да се поддържа здравето и цялостта. След това участниците  в групата трябва да направят свои собствени мандали от нулата или да използват цветни дизайни на мандали. Стотици от тези предварително направени дизайни могат да бъдат намерени онлайн. Една работна сесия следва да продължи  между 30 и 40 минути като след това всеки споделя своя опит и представя работата си.

Арт-терапията е свързана с заместване на отрицателна техника за справяне с положителна. След преминаване на базово лечение, зависимите трябва да бъдат насърчавани да продължат с арт терапия като част от ежедневния си план за долекуване. Това е полезно за тези, които са пили или употребявали наркотици в определено време на деня, например след работа или през почивните дни. Те могат също така да отделят време през нощта, за да създадат изкуство като начин да се успокоят, или да вземат уроци по изкуства през почивните дни. Това е здравословен и увлекателен начин за запазване на фокуса върху възстановяването, както и за самоуспокоение.

Източник: https://www.crisisprevention.com/Blog/Art-Therapy