Нервната система може да бъде обучена по същия начин, по който мускулите се тренират във фитнеса. Ендокринната система реагира на практика, освобождавайки вещества в мозъка, които предизвикват чувство на баланс и хармония. И вие получавате съзнанието и силата, необходими, за да устоите на изкушението да се поддадете на тези лоши навици, от които искате да се отървете.

Комбинацията от движение и дишане помага да се работи добре за развиване на енергията в центъра на тялото. На по-дълбоко ниво се активира третата чакра – енергийния център на волята в областта на пъпа, където започва всяка трансформация. Когато тази област е активна и балансирана, вие се чувствате уверени и обосновани; изчезва необходимостта да се обърнете към източника на пристрастяване, за да се чувствате по-добре. Уверете се, че това е новият ви навик и ще видите как негативното мислене, съмнението в себе си и отлагането на нещата за утре, а именно, те са в основата на пристрастяващо поведение – бавно напускат, а удовлетворението, свободата и силата да правят промени идват на тяхно място.

  1. Практика 1. Легнете по гръб. Поемете бавно дъх, издърпайте долната част на корема и повдигнете левия крак на 90 °, като пръстите му сочат нагоре. С бавно издишване, спуснете крака си. Поставете дланите си под таза, за да поддържате долната част на гърба. Повдигнете краката един по един, продължете за 3 минути. Тази позиция произвежда енергия в пъпа.
  2. Практика 2. Легнете на пода, вдишайте и огънете левия си крак в коляното, насочете коляното към гърдите си и вдигнете дясната си ръка над главата си по пода. Издишайте и изправете левия си крак, спуснете го до пода, докато спускате дясната си ръка до пода по тялото. Променете страната. Продължете да работите последователно с ръцете и краката си за 3 минути. Дишайте дълбоко и спокойно. Концентрирайте се в областта на пъпа – помага за събиране на енергия около третата чакра.
  3. Практика 3. Легнете по гръб, огънете коленете си и поставете краката си на пода до ширината на таза. Хванете ръцете си зад главата, разстелете лактите си широко. Издишайте и пребройте до 6, като повдигнете главата си и издърпате долната част на корема. Вдишайте, пребройте до 6 и бавно се отпуснете назад. Повторете упражнението за 2 минути. Тази поза продължава да изгражда енергия около третата чакра, отговорна за волята.
  4. Практика 4. Легнете по гръб.Разгънете краката пред себе си, ръцете си отстрани. Издърпайте гърба. Повдигнете горната част на гърдите, главата и ръцете от земята и дръпнете брадичката нагоре. Повдигвете и краката си от пода с 10 см. Опитайте се да издърпате краката напред (ако има напрежение в кръста, оставете петите да почиват на пода. Задръжте позата в продължение на 2 минути, докато вдишвате: първо вдишвайте, отпускайте горните коремни мускули, позволявайки на въздуха да запълни белите дробове. След това издишайте, бързо издърпвайки пъпа и слънчевия сплит навътре и нагоре към гръбначния стълб, като издишвате със сила. Вдишването и издишването трябва да са равни по дължина – регулирайте дишането до 2-3 цикъла в секунда. Упражнението има успокояващ и регенериращ ефект. Увеличава решителността и самочувствието.
  5. Практика 5. Легнали по гръб, дръпнете коленете си на гърдите си. Ръцете са отстрани на тялото, дланите притиснати към пода. Докато вдишвате, дръпнете левия крак напред – той е на височина от няколко сантиметра от пода. При издишване отново дръпнете коляното към гърдите. Сменяйте краката си и направете движение, подобно на движението на буталото, 2 минути. Тази поза балансира енергията на пъпа и долните чакри.
  6. Практика 6. Легнете на стомаха си. Свийте коленете си и грабнете глезените или краката си. Докато вдишвате, дръпнете краката си назад, като повдигнете бедрата и гърдите си от пода. Вратът се опъва, задържа се за 2 минути. Тази позиция привлича енергия към гръбначния стълб и подобрява храносмилането, стимулирайки енергията в пъпа. Накрая легнете на стомаха си, ръцете встрани, обърнати надясно. Отпуснете се и дишайте за 1 минута.
  7. Практика 7. Седнете и кръстосайте краката си. Докоснете върховете на пръстите си, които трябва да сочат нагоре,а  палците да са обърнати към сърдечния център. Погледнете върха на носа и вдишайте (5 секунди) и след това издишайте (също 5 секунди). Продължете за 11 минути и след това се отпуснете. Тази медитация създава постоянен ритъм, така че вашето тяло и умът да могат да се откажат от стреса и обичайните модели на битието.

Източник: https://bg.cardioyogafusion.com/